Positiivinen psykologia

Tiede hyvinvoinnin taustalla

Tuija Matikka

12825261_607294486085156_619485753_n

Tuija Matikka
PsM

Kun Tuija Matikka (napakammin Tuimakka) valmistui 1984 Helsingin yliopistosta psykologiksi, hän koki elämäntehtäväkseen vahvistavien ideasiementen löytämisen ja levittämisen halukkaille. Pian ura urkeni Nokia Datassa henkilöstön kehittäjänä eli miesinsinöörin aivojen kilohinnan kasvattajana. Tehokkaimmaksi psykologisen tiedon levittäjäksi osoittautui sähköposti-ilmoitustaulu nimeltä SMULPPU eli Suomalaistettuja Mietteitä Uusista ja Lupaavista Psykologian Pointseista Uteliaille. Sama mutkaton, ja aika ajoin hurttiakin huumoria sisältävä, meininki jatkuu nykyään nettisivuilla www.tuimakka.fi.

Herkullisimpia psykomeemejä metsästäessään Tuimakka on vuosikymmenten saatossa lukenut huolella ”tuhat ja yksi” psykologista tietokirjaa. Yliopiston lisäksi Tuimakka on käynyt monen monta lyhyempää ja pidempää kurssia. Vuonna 1957 syntyneen Tuimakan ensimmäinen psykologiaan liittyvä kurssi oli koko Suomen ihka ensimmäinen tukioppilaskoulutus keväällä 1972. Pilottikurssia seurasivat mielenkiintoiset jatkokoulutukset ja kouluttajakoulutukset. Mindfulness tuli tyhjentävästi tutuksi 1970-luvun loppupuolella. Ratkaisukeskeisen terapian intensiivivuosi oli 1988. NLP-trainer Tuimakka on ollut vuodesta 1994 asti. Vuoden 1999 jälkeen työ on ollut kirjoittamista sekä oppien yksilöllistä räätälöintiin.

Tuimakka on kokenut ja kokeillut kaikenkarvaisia psykologisia suuntauksia, menetelmiä, teorioita ja tutkimuksia. Voimavarakeskeisen ja positiivisen psykologian sateenvarjon alla olevista suuntauksista Tuimakalle läheisin on 1990-luvulla kehitetty ACT eli Acceptance and Commitment Therapy, suomeksi HOT eli hyväksymis- ja omistautumisterapia. HOT voidaan tiivistää kolmeksi iskulauseeksi: Huokaise ahdistus ulos. Oikaise ajatusvääristymät. Toimi topakasti elämäntehtäväsi suuntaan. H pitää sisällään mm. myötätuntokeskeisen terapian ja tietoisuustaidot. O sisällään oivalluskeskeiset terapiat, kuten mm. kognitiivisen terapian kolmannen aallon terapiat, NLP:n sekä ratkaisukeskeisen terapian. T viittaa tarkoituskeskeiseen eli logoterapiaan, omien tavoitteiden terästämiseen sekä tehokkaaseen toimintaan.

Ajatusten lisäksi Tuimakka harrastaa myös vaatteiden tuunausta. Standardiratkaisut eivät toimi sen kummemmin vaatteiden kuin psykologiankaan alalla: teorian ja käytännön arjen välillä on sama ero kuin jos vaate on valokuvamallin tai anopin päällä. Myös puutarhanhoito ja varsinkin taimien kasvattaminen siemenestä kuuluu ”ulkoruokintakauden” harrastuksiin. Kasvien kasvattava vaikutus on Tuimakan kodissa läsnä myös talvella, koska Tuimakan puoliso (vuodesta 1980) ja kauppatieteiden tohtori Ari Matikka (s. 1951) on intohimoinen orkideaharrastaja.

Jos ja kun sinulla on Tuimakalle henkilökohtaista asiaa, pistä viesti osoitteeseen tuija.matikka@gmail.com