Positiivinen psykologia

Tiede hyvinvoinnin taustalla

Ylläpitäjät

 
IMG_2656 (1) (1)

Netta Lehtonen
MAPP, KTK

Netta on soveltavan psykologian maisteri ja asiantuntija. Hän kirjoitti gradunsa haavoittuvuudesta ja on erittäin kiinnostunut aitoudesta, hyvistä ihmissuhteista, merkityksestä ja myötätunnosta.

Netta toimii avustavana luennoitsijana ja module tutorina Applied Positive Psychology and Coaching Psychology -maisteriohjelmassa, University of East Londonissa. Netta on myös toinen positiivista psykologiaa edistävän Joyllan perustajista. Joylla tarjoaa tietoa ja taitoa merkitykselliseen ja kukoistavaan elämään sekä järjestää Suomen ensimmäisen positiivisen psykologian 20 opintopisteen täydennyskoulutuksen yhdessä ammatillista täydennyskoulutusta tarjoavien organisaatioiden kanssa.

Tavoitat Netan osoitteesta netta@joylla.com tai soittamalla numeroon 050 345 1045.

Muut sivut
Linkedin
Joyllan Facebook


Emilia bio pic 3_edit

Emilia Lahti

YTM, MAPP
Emilia on sovelletun positiivisen psykologian asiantuntija ja yksi Euroopan ensimmäisiä soveltavan positiivisen psykologian maistereita. Hän opiskeli  Dr. Martin Seligmanin ohjauksessa Pennsylvanian yliopiston MAPP-ohjelmassa, jonka muita opettajia olivat mm. Barbara Fredrickson, Adam Grant, Barry Schwartz, Jonathan Haidt jaRoy Baumeister. Hän kirjoitti lopputyönsä MacArthur fellow Angela Duckworthin alaisuudessa aiheenaan äärimmäisistä vastoinkäymisistä selviäminen ja sisu.
Emilian väitöskirjatutkimus Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitokselle tarkastelee sitä ilmiötä, jonka seurauksena tai kautta yksilöt ja yhteisöt kurottautuvat yli oletettujen resurssiensa. Väitöskirjansa osana hän pyrkii ymmärtämään ja käsitteellistämään myös sisun käsitettä. Sisua on sen yli 500 vuotisen olemassaolon aikana tähän mennessä tutkittu lähinnä historiallisena ilmiönä sekä suomalaiseen kulttuuri-identiteettiin liittyvänä piirteenä. Sisu tutkimuksellina käsitteenä teki kirjadebyyttinsä lokakuussa 2014 ilmestyneessä teoksessa Positiivisen psykologian voima (PS-kustannus) ja uudelleen kirjassa sisun vutta juhlistaneessa kirjassa Sisu: Tarinoita itsensä ylittämisestä ja yhdessä tekemisestä (PS-kustannus, 2015).

Vaikka sisu voi viitata toiminnan kestoon, ja sitä usein kuvataan kestävyytenä, sen uniikki olemus tuntuu liittyvän enemmän kykyyn selvitä haasteista, jotka ylittävät oletetut psyykkiset tai fyysiset resurssimme tietyssä hetkessä. Havainnollistavaa on kenties sanoa, että sisu alkaa siellä, missä sinnikkyys ja periksiantamattomuus loppuvat.

Sovelletun psykologian lisäksi hänen intohimoskaalansa kattaa aiheita kuten systeemiajattelu ja systeemiäly, käytännön filosofia, myötätunto, post-traumaattinen kasvu, naistutkimus, yhteiskunnan voimaannuttaminen sekä parisuhde- ja seksuaaliväkivallan ehkäiseminen sekä siitä toipuminen.

Tällä hetkellä hän valmistautuu yli 2000 kilometriä pitkään Uuden-Seelannin halkijuoksuun, joka on osa hänen luotsaamaansa ‘Sisu not Silence’ -kampanjaa. Sen tavoitteena on murtaa hiljaisuus parisuhde- ja seksuaaliväkivallan ympärillä, rohkaista niistä kärsineitä sekä edesauttaa nollatoleranssin kulttuurin syntyä kaikenlaisen väärinkohtelun suhteen.

Emilian olemassaolon päämäärä—ilmentyköön se niin paperilla kuin kasvokkaisissa kohtaamisissa—on toimia inhimillisen lämmön katalyyttina, ja siten rakentaa siltoja tämän hetken ja mahdollisten kukoistavien tulevaisuuksien välille.

Muut sivut
Blogi
Kotisivu
Kolumni (The Art of Braintenance)
TEDx – Sisu: Transforming Barriers into Frontiers
Kirjat: Positive Psychologists on Positive Psychology (vol. 2), 2013 (ilmainen PDF) ja Positiivisen psykologian voima

Kontakti
Facebook: InspireSisu
Twitter
LinkedIn

“What we achieve inwardly will change outer reality.” Plutarch

12825261_607294486085156_619485753_nTuija Matikka
PsM

Kun Tuija Matikka (napakammin Tuimakka) valmistui 1984 Helsingin yliopistosta psykologiksi, hän koki elämäntehtäväkseen vahvistavien ideasiementen löytämisen ja levittämisen halukkaille. Pian ura urkeni Nokia Datassa henkilöstön kehittäjänä eli miesinsinöörin aivojen kilohinnan kasvattajana. Tehokkaimmaksi psykologisen tiedon levittäjäksi osoittautui sähköposti-ilmoitustaulu nimeltä SMULPPU eli Suomalaistettuja Mietteitä Uusista ja Lupaavista Psykologian Pointseista Uteliaille. Sama mutkaton, ja aika ajoin hurttiakin huumoria sisältävä, meininki jatkuu nykyään nettisivuilla www.tuimakka.fi.

Herkullisimpia psykomeemejä metsästäessään Tuimakka on vuosikymmenten saatossa lukenut huolella ”tuhat ja yksi” psykologista tietokirjaa. Yliopiston lisäksi Tuimakka on käynyt monen monta lyhyempää ja pidempää kurssia. Vuonna 1957 syntyneen Tuimakan ensimmäinen psykologiaan liittyvä kurssi oli koko Suomen ihka ensimmäinen tukioppilaskoulutus keväällä 1972. Pilottikurssia seurasivat mielenkiintoiset jatkokoulutukset ja kouluttajakoulutukset. Mindfulness tuli tyhjentävästi tutuksi 1970-luvun loppupuolella. Ratkaisukeskeisen terapian intensiivivuosi oli 1988. NLP-trainer Tuimakka on ollut vuodesta 1994 asti. Vuoden 1999 jälkeen työ on ollut kirjoittamista sekä oppien yksilöllistä räätälöintiin.

Tuimakka on kokenut ja kokeillut kaikenkarvaisia psykologisia suuntauksia, menetelmiä, teorioita ja tutkimuksia. Voimavarakeskeisen ja positiivisen psykologian sateenvarjon alla olevista suuntauksista Tuimakalle läheisin on 1990-luvulla kehitetty ACT eli Acceptance and Commitment Therapy, suomeksi HOT eli hyväksymis- ja omistautumisterapia. HOT voidaan tiivistää kolmeksi iskulauseeksi: Huokaise ahdistus ulos. Oikaise ajatusvääristymät. Toimi topakasti elämäntehtäväsi suuntaan. H pitää sisällään mm. myötätuntokeskeisen terapian ja tietoisuustaidot. O sisällään oivalluskeskeiset terapiat, kuten mm. kognitiivisen terapian kolmannen aallon terapiat, NLP:n sekä ratkaisukeskeisen terapian. T viittaa tarkoituskeskeiseen eli logoterapiaan, omien tavoitteiden terästämiseen sekä tehokkaaseen toimintaan.

Ajatusten lisäksi Tuimakka harrastaa myös vaatteiden tuunausta. Standardiratkaisut eivät toimi sen kummemmin vaatteiden kuin psykologiankaan alalla: teorian ja käytännön arjen välillä on sama ero kuin jos vaate on valokuvamallin tai anopin päällä. Myös puutarhanhoito ja varsinkin taimien kasvattaminen siemenestä kuuluu ”ulkoruokintakauden” harrastuksiin. Kasvien kasvattava vaikutus on Tuimakan kodissa läsnä myös talvella, koska Tuimakan puoliso (vuodesta 1980) ja kauppatieteiden tohtori Ari Matikka (s. 1951) on intohimoinen orkideaharrastaja.

Jos ja kun sinulla on Tuimakalle henkilökohtaista asiaa, pistä viesti osoitteeseen tuija.matikka@gmail.com

Makke kuva

Makke Leppänen
PsM, MBA

”Pidä ajatuksesi positiivisina, sillä ajatuksistasi tulee sanasi. Pidä sanasi positiivisina, sillä sanoistasi tulee käyttäytymisesi. Pidä käyttäytymisesi positiivisena, sillä käyttäytymisestäsi tulee tapasi. Pidä tapasi positiivisina, sillä tavoistasi tulee arvosi. Pidä arvosi positiivisina, sillä arvoistasi tulee kohtalosi.”  Mahatma Gandhi

Makke on Suomen johtavia asiantuntijoita positiivisen ja valmentavan psykologian alalla. Hänellä on taustallaan yli viidentoista vuoden kokemus esimiestyöstä, voittajakulttuurien rakentamisesta sekä johtajien valmentamisesta. Hän on toiminut senior coachina mm. Talent Partnersissa ja tiimivalmentajana Tiimiakatemiassa, joka on  Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö. Makken erityisosaamisalueita ovat  yksilön johtajuustaitojen kehittäminen, tiimioppiminen ja -valmentaminen sekä johtoryhmäcoaching. Makke on valmistunut Sydneyn yliopistosta valmentavan psykologian maisteriksi ensimmäisenä Suomessa. Hän on innostava ja asiantunteva valmentaja ennen kaikkea pitkien johtamisen kehittämisen prosessien alalla.

Kontakti
Email: makke.leppanen(a)intotalo.com
Tel. +358 44 092 8375
Twitter
LinkedIn

Muut sivut
Psykologiaa johtajille

One thought on “Ylläpitäjät

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s