Positiivinen psykologia

Tiede hyvinvoinnin taustalla

Miten kehittää omaa asennetta ja tahdonvoimaa!

1 kommentti

Psykologinen pääoma on asennetta ja tahdonvoimaa

Psykologinen pääoma (Psychological Capital tai PsyCap) on yksi positiivisen psykologian ja positiivisen organisaatio-opin ydinkäsitteistä. Psykologinen pääoma on yksilön ja yhteisön asennetta ja tahdonvoimaa, jota kuvaa oma-aloitteellisuus, yritteliäisyys ja toimeliaisuus. Se on vastuunottamista omasta elämästä sekä tosissaan olemista. Psykologisen pääoman kehittäminen on tapa kehittää omaa asennettasi kohti parempaa hyvinvointia ja onnellisuutta.

Psykologisessa pääomassa on kyse yksilön ajattelun, käyttäytymisen ja hyvinvoinnin kautta kumpuavista psykologisista resursseista, joita voidaan kehittää ja valmentaa. Psykologinen pääoma koostuu neljästä ulottuvuudesta eli ns. TOSI-mallista: tulevaisuususkosta, optimismista, sinnikkyydestä ja itseluottamuksesta. Yksilön osalta psykologinen pääoma vastaa kysymykseen, minkälaisia olemme ihmisinä ja miten käyttäydymme, ajattelemme ja toimimme. Juuri näistä kysymyksistä asenteessa on kyse. Miten ja millä laseilla suhtaudun eteentuleviin asioihin. Onnistummeko asioissa vai epäonnistummeko.

Psykologisella pääomalla on väliä. Sillä on tutkimusten mukaan yhteys psyykkiseen hyvinvointiin, elämän tyytyväisyyteen, hyvään työsuoritukseen sekä pidempiaikaiseen sitoutumiseen omaan työnantajaan.

Miten kehittää omaa psykologista pääomaa ja asennetta:

1.    Tee oman asenteesi lähtötilannetarkistus

Kysy säännöllisesti itseltäsi:

–       Minkälaista asennetta tällä hetkellä heijastan?

–       Miten voisin vahvistaa omaa itseluottamusta?

–       Näenkö itsessä ja muissa vahvuuksia ja potentiaalia vai puutteita ja heikkouksia?

 

2.     Luo itsellesi onnistumisareena

Ihminen voimaantuu onnistuessaan ja kasvaa saadessaan palautetta. Varmista, että sinulla on mahdollisuus jatkuviin pieniin onnistumisiin. Kiitä itseäsi päivittäin asioista, jotka ovat menneet hyvin ja joista voit olla kiitollinen. Näiden avulla voimistat itseluottamustasi sekä sinnikkyyden mielentilaa. Muista myös palkita itseäsi aina silloin tällöin.

Kysy itseltäsi päivittäin:

Missä onnistuin tänään?

Mistä voin olla kiitollinen tänään?

 

3.     Panosta oppimiseen ja hakeudu onnistujien joukkoon

Asenne on yhteydessä uuden oppimiseen ja ihmisenä kasvuun. Asenne myös tarttuu alitajuisesti ihmisestä toiseen. Optimismi ja tulevaisuusuko kehittyvät myönteisessä ja innostuneessa tunneilmastossa. Yritä päästä eroon negatiivisen asenteen säteilystä. Se syö energiaasi.

Lue kirjoja ja haasta itsesi oppimaan. Hakeudu myös sellaisiin ympäristöihin, jossa sinun on mahdollista keskustella ja oppia yhdessä muiden kanssa.

 

 

 Lähteet:

 

Luthans F., & Youssef, C.M. 2004. Human, social, and now positive psychological capital management: Investing in people for competitive advantage, Organizational Dynamics, 33(2): 143-160.‏

Luthans F, Avey, J.B, Avolio, B.J, Norman, S  & Combs,G.M 2006. Psychological capital development: toward a micro-intervention. Journal of Organizational Behavior. 27 (3):  387–393.

Luthans F, Luthans, K.W., Luthans, B.C. 2007. Positive psychological capital: Beyond human and social capital. Business Horizons 47/1: 45-50.

Luthans, F., Avolio, B.J., Avey, J.B., & Norman, S.M. 2007. Positive psychological capital: Measurement and relationship with performance and satisfaction. Personnel Psychology, 60, 541–572.‏

Niittykangas. H. 2011. Yrittäjä yrittäjyyden ytimessä. Kauko-Valli, S. Saarikoski, A. & Häkkinen, R. (toim.): Positiivinen Psykologia yrittäjyydessä. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu. Julkaisuja. N:o. 182/2011.

 

One thought on “Miten kehittää omaa asennetta ja tahdonvoimaa!

  1. Hei. Haluaisin varmistaa tämän blogin kirjoittajan henkilöllisyyden. Onko makkelep sama kuin Makke Leppänen, mm. Pääasia. Organisaation psykologinen pääoma-kirjan yksi kirjoittajista. Olen tekemässä psykologisesta pääomasta vapaaehtoistyön työnohjaukseen lopputyötä, siksi haluan varmistaa tekijän asiantuntemuksen. Kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s