Positiivinen psykologia

Tiede hyvinvoinnin taustalla

Onko parempi asua vähempivaraisten vai parempituloisten asuinalueella?

Jätä kommentti

Daniel Gilbert (2008) tutki ihmisten onnellisuutta sekä parempituloisten että vähävaraisten asuinalueilla. Hänen tutkimuksensa mukaan ihmiset, jotka asuvat vähempivaraisten alueella, mutta ovat taloudellisesti alueensa varakkaimpien joukossa, ovat onnellisempia kuin samaan tuloluokkaan kuuluvat ihmiset, jotka asuvat varakkaammalla asuinalueella, mutta ovat oman alueensa tulotason alapäässä (*1). Mielenkiintoista, mitähän tässä on taustalla?

Tämä tutkimus on hyvä osoitus mielemme toiminnasta. Mielellämme on taipumus vertailla itseämme jatkuvasti ympärillä oleviimme. Vertaileva mielemme saattaa olla kateellinen muiden ihmisten saavutuksista ja onnistumisista. Monesti mielemme Herra tai Rouva Vertailija ajattelee muiden onnistumisen tarkoittavan omaa epäonnistumistamme.

Herra Vertailevan vahvuus on se, että se saa meissä aikaan toimintaa. Oikein suunnattuna saamme myönteistä energiaa pienestä kilvoittelusta muiden kanssa. Vertaileva mielemme saattaa kuitenkin olla kyltymätön.  Mikään ei riitä. Aina on olemassa parempia opiskelu- ja työpaikkoja, isompia taloja, ihmisiä, joilla on paremmat tulot, upeammat vartalot ja kauniimmat kasvot.  Aina jollakin on parempi parisuhde tai mielenkiintoisempi elämäntapa. Mielemme ajaa meidät helposti vertailun ja maksimoinnin oravanpyörään, jossa aina haluamme jotakin parempaa, suurempaa ja kauniimpaa.

 

Miten toimia Rouva Vertailijan kaverina?

Rouva Vertailijan kanssa kaveraaminen parantaa onnellisuuttamme (*2). Jos haluamme välttää ajautumasta vertailun oravanpyörään, on ensinnäkin tärkeää tunnistaa ja hyväksyä oma sisäinen Vertailijamme.  Tunnistamisen ja hyväksynnän kautta opimme ottamaan Rouva Vertailijaamme etäisyyttä sen aktivoituessa. Hyväksyvän asenteen kautta voimme tarkastella Vertailijan toimintaa helikopterista ja näin vähennämme mahdollisuutta ajautua negatiiviseen ja epämiellyttävään tunnetilan kierteeseen.

Testaa elääkö sinussa Herra tai Rouva Vertailija:

Mieti tilannetta jossa esim. facebookin kautta näet, että joku lukionaikainen luokkakaverisi on nyt kuuluisa monimiljönääri, leffatähti tai menestyvä taiteilija. Mitä tällöin mielesi sinulle sanoo? Tunnistanko Vertailijan aktivoitumista?

Lähteet:

(*1) Gilbert, D. 2008. Happiness & its causes seminar. Julkaisematon luento. Sydney

(*2) Schwartz, B. and A. Ward (2006) Doing Better but Feeling Worse: The Paradox of Choice.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s