Positiivinen psykologia

Tiede hyvinvoinnin taustalla

Ravinnolla on suuri merkitys elinikäämme…

Jätä kommentti

Yhtenä positiivisen psykologian päämääränä on löytää keinoja yksilöiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siihen vaikuttaa merkittävästi energiasäiliömme tankkaaminen, eli järkeistetty syöminen. Sekä fyysinen että psykologinen hyvinvointimme on yhteydessä terveellisiin ruokailutapoihin. Olemme ala-asteelta lähtien saaneet tuputusta ruoan terveysvaikutuksista, mutta joka tapauksessa tässä kirjoituksessa tulee lisäannos sen merkityksestä hyvinvointiimme ja elinikäämme.

Health Coaching on nouseva trendi sekä Yhdysvalloissa että Australiassa. Eikä vähiten siksi, että näiden maiden väestöstä yli 60% on ylipainoisia ja heillä on terveydellisiä ongelmia roskaruoan takia. Uusimpien tutkimusten mukaan ruoan vaikutus elinikään on jopa kymmenestä kahteenkymmeneen vuoteen. Lisäksi sillä on vaikutus myös päivittäiseen energiatasoomme, stressin sietoomme, jaksamiseemme  ja  mielentiloihimme. Emme kuitenkaan tarvitse ulkopuolista terveysvalmentajaa, jossa olemme tietoisempia omasta syömisestämme. Terveelliset ruokailutavat eivät tarkoita, että meidän pitäisi syödä päivät pitkät ituja, vaan voisimme pikkuisen järkeistää syömistämme.

Kuuluin itse aikoinaan tuohon suomalaisten miesten urheaan joukkoon, joka laittaa paljon energiaa ja rahaa autonsa huoltamiseen, mutta ostaa itselle kaupasta halvinta ja epäterveellisintä makkaraa. Tätä on turha selittää rahan säästöllä. Asiaa voi ajatella elinvuosien näkökulmasta. Terveellinen ruokavalio on yhteydessä elinikäämme. 10 lisävuotta laadukkaamman syömisen ansiosta tuottaa tilille keskimäärin n. 250 000 euroa enemmän eläkettä. Ja 20 vuotta tietysti tuplasti eli 500 000 euroa.  Ja näistä summista on Katainen ottanut jo verot pois.

Suurin osa meistä on niin kiireisiä, että tuskin ehtii syvällisemmin pohtia, miten voisi parantaa oman elämänsä laatua tulevaisuudessa, ja miten rahastaa 20 vuotta pidempään eläkettä valtiolta. Tämän johdosta tein TOP7 listan ihmepillerin ensimmäisestä osa-alueesta, järkeistetystä elimistön tankkaamisesta. Sen avulla voit huoltaa omaa kroppaasi hieman paremmin. Kyse ei ole isoista elämän mullistuksista, vaan pienistä helposti toteutettavista muutoksista. Voit edelleen nauttia syömisestä, mutta jatkossa hieman tietoisemmin.

TOP7 lista, miten voit vaikuttaa elinikääsi syömisellä:
1. Juo päivittäin vihreätä teetä (saat tärkeitä antioksidantteja)
2. Syö säännöllisesti pähkinöitä (Brasilian pähkinät ovat parhaita, saa kaupasta)
3. Syö hitaasti (pureskele jokainen annoksesi ainakin 20 kertaa ennen nielaisua)
4. Syö säännöllisesti kalanmaksaöljyä (omega 3,6,9)
5. Syö pikkuisen enemmän vihanneksia ja salaattia
6. Ole läsnä syödessäsi. Älä syö itseäsi joka kerta ähkyyn, lopeta ajoissa

7. Juo päivittäin ainakin 1,5  vettä

Tuon listan käytäntöön laittamalla säästyt monilta tulevaisuuden vaivoilta ja sairauksilta. Hesessä tai Mäkissäkin voit käydä, kunhan et tee sitä joka päivä. Ei pitäisi olla liian paha ’nakki’ siirtää lista käytäntöön?!

Viitteet:

(*1) Ben-Sharar, T. 2009. Julkaisematon luento. Positiivisen psykologian perusteet. The University of Pennsylvania.

(*2) Collins, M. P., & Dunn, L. F. (2005). The Effects of Meditation and Visual Imagery on an Immune System Disorder: Dermatomyositis. The Journal of Alternative and Comlementary Medicine, 11(2), 275-284.

(*3) Kabat-Zinn, J. (2003). Mindfulness-Based Interventions in Context: Past, Present and Future. Clinical Psychology: Science and Prcatice, 10(2).

(*4) Langer, E.J. 1989. Mindfulness. A Merloyd Lawrence books.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s