Positiivinen psykologia

Tiede hyvinvoinnin taustalla

NELJÄ FAKTAA OMASTA MIELESTÄMME…

4 kommenttia

Oman mielen valmennus on ollut viime vuosina yksi tutkituimpia positiivisen psykologian käsitteitä ja menetelmiä. Oman mielen valmentamisen vaikutukset aivojen toimintaan ja sitä kautta yksilön ajatteluun ja tunteisiin, ovat herättäneet mielenkiintoa erityisesti neurotieteessä (aivojen ja hermoston toiminnan ja rakenteen tutkimus).

Läpimurtotutkimus tällä alueella tapahtui 2003, jolloin yksi Amerikan kuuluisimmista neurotieteilijöistä Richard J. Davidson tutki pitkään omaa mieltään valmentaneita munkkeja (*1, *2). Tutkimusten seurauksena hän löysi yhdessä tutkijaryhmänsä kanssa, että mielen valmentamisen avulla meidän on mahdollista muuttaa aivojen toiminta-alueiden painotusta ja siten ajatteluamme.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elinikämme aikana ohjelmoituneet negatiiviset ja epäsuotuisat mielen mallit ja tunneyhteydet ovat muutettavissa positiivisiksi säännöllisellä harjoittelulla.

Neljä tutkimustietoon perustuvaa faktaa omasta mielestämme: (*2,*3)

 1. Meillä on mieli ja sillä on elintärkeä rooli elämässämme. Se vaikuttaa mm. tunteisiimme, ajatteluumme ja käyttäytymiseemme
 2. Mielellä ja kehollamme on yhteys toisiinsa. Usein mielellä on yhteys sekä mentaalisen että fyysisen sairastumiseen
 3. Onnellisuus ja psykologinen hyvinvointi ovat mielentiloja, joihin voimme oman mielen valmentamisella vaikuttaa. Se pidentää myös elinikäämme.
 4. Mielemme luo ajatuksen kiireen tunnusta ja sitä kautta aiheuttaa ajatuksia stressistä. Oman mielen rauhoittamisella pystymme ehkäisemään todellisen stressin syntymistä. Ilman hoitamatta kiireistä mieltämme, voimme ajautua stressin fyysisiin oiretiloihin

Kaikki varmaan allekirjoitamme ajatuksen, että on keskimäärin mukavampaa olla hyvällä tuulella ja myönteinen kuin negatiivisessa mielentilassa (Vaikka, joskus sekin on hyvästä ja sitä tarvitaan!).

Mielen valmentamisen avulla meidän on mahdollista kehittää optimistista mielen mallia, jossa fokusoimme myönteisiin asioihin, onnistumisiin ja asioihin jotka toimivat elämässä pessimistisyyden sijaan (*4). Mielen valmentamisen tavoitteena on tutustua omaan mieleemme, olla tietoisia mitä siellä tapahtuu ja miten mielemme toimii tulkkina ja kääntää erilaiset tapahtumat meille.

Viitteet:

(*1) Davidson, R..J. (2008). Happiness seminaari. Julkaisematon luento. Sydney.

(*2) Davidson, R. J., Kabat-Zinn, J., Schumacher, J., Rosenkrantz, M., Muller, D., Santorelii, S. F., et al. (2002). Alterations in Brain and Immune Function Produced by Mindfulness Meditation. Psychosomatic Medicine, 65, 564-570.

 (*3) Siegel, D.J. (1999). The Developing mind. The Guilford press. New York.

(*4) Seligman, M. E. P. (2008). Achieving authentic happiness: using the new positive psychology to realise your potential for lasting fulfillment julkaisematon luento. Happines & its causes seminaari, Sydney

4 thoughts on “NELJÄ FAKTAA OMASTA MIELESTÄMME…

 1. Tuo oman mielen hallinta on kyllä melkoisen työn takana. Vaikka olen harjoittanut itseäni jo useamman vuoden ajan, huomaan edelleenkin että mieli on se joka hallitsee enkä minä. Vaikka edistystä on tapahtunut, huomaan kuitenkin liian usein (tai havahdun siihen), että taas on tullut elettyä pitkän aikaa jossain mualla (mielen kehittämässä maailmassa) kuin tässä hetkessä ja tässä maailmassa. Mieli on mahtava työkalu, mutta minusta tuntuu että se on kaapannut, omine kehitelmineen, liian suuren vallan elämästä.

  Minä näen että tämä on paremminkin oman itsen valmentamista, jolla saadaan mielestä sellainen ote, ettei se enää hallitse vaan se muuttuu enemmänkin työkaluksi.

  • Moikka Harri!
   Ja kiitos ajatuksistasi. On aina ilo saada kokeneen harjoittajan näkemystä. Keskustelumme muutaman vuoden takaa oman mielen valmentamisesta ja sun kokemukset oman mielesi kehittämisestä oli yksi tärkeimpiä innostajia omaan kiinnostukseeni. Itse näen, että tietoisuus mielestä ja sen toiminnasta on eka askel sisäisen höpöttäjän hallintaan. Siis se, että tiedostat, että nyt höpöttäjä vie minua, enkä minä ohjaa sitä. Tällöin voit aina palata siihen, että yrität olla paremmin läsnä.

   Pitää muistaa kuitenkin olla kärsivällinen. Olemme ohjelmoineen oman mielen windowsiamme koko elämämme ajan ja ohjelmoinnin muuttaminen ensin vaatii deletointia eli poisoppimista ja sitten uudelleen ohjelmointia.

   Jep, olen samaa mieltä, että se on oman itsensä valmentamista. Näen kuitenkin, että ydin siinä on tuo oman mielen valmentaminen, koska sisäinen höpöttäjämme toimii keskusyksikkönä, joka luo päivittäin maailmaamme ympärillämme.

   Tsemppiä Harri sinne Kajaaniin!

 2. Minulla katse pysähtyi kohtaan ” muutettava positiivisiksi säännöllisellä harjoittelulla.” Juu, kyllä se on mahdollista. Mutta mielen vuoria voi siirtää myös hyvin nopeasti, turvallisesti ja helposti! Minkä mieli kokee tutuksi ja luonnolliseksi ns.itselleen sitä se toteuttaa.(olipa se neg. tai posit.) Koko elämäni, mielipuuhaani on ollut olla oman itseni valmentaja, usein kompastus kiveni oli juuri se että on liian lähellä itse itseään. Uusi mahdollisuuksien puutarha minulle avautui, kun aloin opiskelemaan NLP TM: tä.
  Nyt on työkaluja niin itselle kuin toisille.

  Kaikki lähtee mielestä! joten toivon sinulle kaunis ihminen, kaikkea positiivisia muutoksen mahdollisuuksia elämään!

 3. Itse koin tuon fyysisen tekemisen merkityksen kun siirryin toimistotyöhön istuskelemaan entisen action -työn sijaan. Vaikka aina olenkin erilaista urheilua ja kuntoilua puuhastellut, huomasin jonkin ajan kuluttua vireystason laskeneen selkeästi ja sorruin yhä helpommin yleiseen apatiaan, laiskuuteen ja saamattomuuteen muussakin toiminnassa ja elämisessä ja sitä kautta kierre oli valmis. Itse asiassa en itse olisi välttämättä tätä merkitystä yhdistänyt, mutta silloin minua ”lähempää seurannut” henkilö tämän minulle osasi tulkita. Toki taustalla on varmasti muitakin tekijöitä, kuten työn mielekkyys, ystäväpiiri yms., mutta yhteys fyysisen ja psyykkisen vireyden välillä on silti selkeä. Nykyään olen edelleen toimistopuuhissa, mutta vähän eri asenteella ja vähemmän vakavasti. Ja energian ja ilon suuntaan tällä hetkellä ladulle, josta se sitten palautuu ainakin jossain määrin työhönkin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s