Positiivinen psykologia

Tiede hyvinvoinnin taustalla

“ Tavoitteiden rooli on vapauttaa meidät, niin että voimme nauttia tästä hetkestä” (Ben-Shahar, 2007)

3 kommenttia

Tavoitteisiin liittyy hyvin sanonta: saat sitä mitä tilaat. Tavoitteiden asettaminen on oman mielenkiinnon suuntaamista, ja sitoutumista itsellemme tärkeisiin asioihin. Ne auttavat priorisoimaan asioiden aikaansaamisessa. Omien tavoitteiden asettaminen on yksi tärkeimmistä positiivisen ja valmentavan psykologian käytännön sovellutuksista. Tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka asettavat itselleen tavoitteita ja etenevät maltillisesti ja pitkäjänteisesti niitä kohti ovat menestyneempiä, elämäänsä tyytyväisempiä, terveempiä, energisempiä, sinnikkäämpiä ja heillä on enemmän tulevaisuususkoa (*3). Minä tarkoitan menestyksellä sellaista elämää, jota itse arvostaa ja joka nojautuu sellaisten pilarien varaan mihin on itse elämänsä halunnut rakentuvan.

Tavoitteiden asettaminen on oma taiteenlajinsa. Tietoisuus tavoitteiden asettamisen problematiikasta ja ja motivaatiolähteistä estää ajautumista niiden kanssa suorittamisen oravanpyörään. Sisäisten tavoitteiden (intrinsic goals) saavuttaminen lisää hyvinvointia, kun taas ulkoisista motivaatiolähteistä (extrinsic goals) kumpuavat tavoitteet voivat lisätä pahoinvointia ja stressiä (*4). Tavoitteiden pitää olla merkityksellisiä itsellemme ja henkilökohtaisesti tärkeitä. Ei tärkeitä vanhemmillemme, työtovereillemme tai pomollemme. Meidän pitää omistaa omat tavoitteemme ja olla innoissamme niistä. Tavoitteiden tehtävänä on toimia innostajina ja energisaattoreina eikä lannistajina ja energiasyöppöinä.

Hyvä tavoite on sellainen, jota kohden mennään innoissaan sen sijaan, että tunnetaan velvollisuutta, syyllisyyttä ja pakkoa saavuttaa tietty tavoite. Tutkimukset osoittavat materialististen tavoitteiden petollisuutta. Psykologi Daniel Gilbert osoitti tutkimuksissaan, miten uusi talo, ylennys tai uusi auto lisäsi ihmisen hyvinvointia vain lyhytaikaisesti, lopulta johtaen henkiseen pahoinvointiin. Päämäärät jotka liittyvät henkiseen kasvuun ja oppimiseen lisäävät ihmisen hyvinvointia (*2).

Jatkuvalla tavoitteiden asettamisella ja joustamattomuudella tehdä niihin muutoksia on myös vaarapuolensa. Tavoitteet saattavat ajaa meidät suorittamisen oravanpyörään, jossa elämme elämäämme tulevaisuudesta kasin. On hyvä muistaa, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan itse matka. Hyvään elämään kuuluu tässä hetkessä eläminen ja sen upeuksista nauttiminen. Tavoitteet auttavat meitä tiedostamaan, että olemme kulkemassa oikeaan suuntaan. Robert M. Pirsig kuvaa kirjassaan Zen ja moottoripyörän kunnossapito, miten hän aikoinaan osallistui Himalajan valloitukseen zen-munkkien kanssa. Hän joutui kuitenkin keskeyttämään vaelluksen, koska fokusoi ajatuksensa liikaa huipulle pääsemisen päämäärään. Se sai matkan tuntumaan liian vaikealta ja ylitsepääsemättömältä. Munkit sen sijaan fokusoivat huipun saavuttamiseen vain tarkistaakseen, että ovat oikealla polulla, keskittyen nauttimaan jokaisesta askeleesta stressaamatta loppumatkan hankaluutta ja raskautta.

Miksi ihmiset uupuvat? Monet yrittävät saavuttaa kaiken mahdollisen elämässään ja he ovat asettaneet liian paljon tavoitteita. Tällöin helposti juostaan kovempaa ja kovempaa ilman pysähtymistä ja elämistä tässä hetkessä. Oma kokemukseni opetti rennompaa elämän visiointia ja tässä hetkessä elämisen tärkeyttä.

Olen käyttänyt tavoitteiden asettamiseen Kirje tulevaisuudesta -tekniikkaa (Letter from the future, *3). Tekniikka on Australiassa laajasti käytössä itsensä johtamisen ja organisaation kehittämisen valmennuksissa. Se on mielestäni mukava ja helppo tapa omien tavoitteiden asettamiseen ja itselle tärkeiden asioiden kirkastamiseen. Kirje tulevaisuudesta rohkaisee sinua selkeyttämään omat toiveesi ja unelmasi. Sen avulla suunnataan fokus tulevaisuuteen seuraavasti:

 

Kirje tulevaisuudesta

Valitse päivä tulevaisuudesta, kolmen kuukauden ja kahden vuoden aikajänteellä. Kuvittele, että olet päässyt ajassa eteenpäin ja istut kirjoittamassa kirjettä, jossa kuvaat miten olet elänyt haluamaasi elämää ja saavuttanut tavoitteitasi. Minkälaista elämäsi on nyt? Mitä haaveita olet toteuttanut? Kun kirjoitat kirjettäsi, keskity positiivisiin asioihin ja niihin asioihin, joiden haluaisit tapahtuvan elämässäsi. Keskity mieluummin ratkaisuihin kuin ongelmiesi pohdintaan. Käytä mielikuvitustasi ja nauti aikamatkasta tulevaisuuteesi. Lue kirje aina silloin tällöin muistuttaen itseäsi itsellesi tärkeistä asioista.

 

 

 Viitteet:

(*1) Ben-Sharar, T. (2007). Happier: McGraw-Hill.

(*2) Gilbert, D. (2008). Happiness & its causes seminar. Unpublished lecture. Sydney.

(*3) Greene, J., & Grant, A. M. (2004). Coach yourself. Make real changes in your life: Pearson Education.

(*4) Green, S. (2009). The applied positive psychology course. Unpublished lecture. The University of Sydney.

 (*5) Pirsig. R.M. (2002). Zen ja moottopyoran kunnossapito. WSOY.

3 thoughts on ““ Tavoitteiden rooli on vapauttaa meidät, niin että voimme nauttia tästä hetkestä” (Ben-Shahar, 2007)

 1. Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  Minkä nojalla tavoitteet tulisi mielestäsi asettaa? Nähdäkseni tavoitteet ovat tärkeitä toiminnan suuntaajina, eivät niinkään itseisarvoisina. Hyvinvointia lisää nimenomaan se, mitä teet päivittäisessä elämässä, ei se, kuinka monta pokaalia takan reunalla tönöttää. Mutta ilman tavoitteita päivittäinen elämä muuttuu helposti tilannekohtaiseksi reagoinniksi.

  Sanot, että tavoitteiden tulee olla merkityksellisiä. Mitä mieltä olet tavoitteiden ja itse toiminnan merkityksen suhteesta? Eikö mikä tahansa tavoite anna toiminnalle jonkinlaisen merkityksen?

  Esittelemäsi kirje tulevaisuudesta -tekniikka vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja käyttökelpoiselta!

 2. Moikka Lauri!

  Mielenkiintoisia ajatuksia sulla. Ja oma blogisi ja nettisivusi ovat myös innostavia. Samasta asiasta puhumme. Olet oikeassa, tavoitteet ovat nimenomaan tärkeitä toiminnan suuntaajina priorisoiden omaa tekemistä. Lisäksi ne auttavat myös omien valintojen tekemisessä toimien omien arvojen tukena. Itse näen tuon tavoitteen ja toiminnan merkityksen suhteen haastellisena. Samaan aikaan meidän pitäisi tieodostaa suuntamme, muttei jäädä tavoitteen imuun liikaa vaan nauttia tästä hetkestä. Mielestäni onnellisuus on mielentila, joka syntyy kuitenkin hetkessä elämisestä. Samoin kuin päivittäinen hyvinvointi josta puhuit.

  Tsemppiä arjen haasteisiin sinne Suomeen. Palataan asiaan myöhemmin. Itse jatkan täällä Sydneyssä valmistautumista huomiseen lentoon Nepalin Katmanduhun.

 3. Terve Makke, löysin Laurin kautta blogisi. Taitaa olla muuten ainoa positiivisen psykan nimellä kulkeva suomenkielinen blogi (?).

  Minäkin näen tavoitteet juuri priorisoinnin välineinä. Voin niiden avulla helpommin tunnistaa minulle tärkeän ja karsia lopun hälyn. Eräänlaista downshiftingia tai minimalisointia.

  Kuten itsekin kirjoitat, tavoitteisiin ei pidä jäädä jumiin vaan paremminkin muuttaa niitä ja olla tyytyväinen siitä, että tavoitteet muuttuvat. Sehän tarkoittaa, että on ihmisenä kasvanut ja kehittynyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s